Vauva purjeveneessä - muiden kokemukset

Tarinan alku on hupaisa. Olimmehan haaveilleet veneestä jo useamman kesän - ja nyt tänä kesänä teimme haaveista totta. Meistä ei ollut tähän kahden pienen lapsen kanssa, koimme kaiken kauhean hankalaksi. Mutta kun perheeseen syntyi kolmas lapsi... tuo vauva ja viime kevät saivat perheessämme aikaan muutoksen. Hänen myötään olemme tulleet rohkeammiksi. Mennä ja tehdä. Kokeilla.

Esikoisemme kanssa olen käynyt purjehtimassa, kaksi pienintä ovat vielä purjehtimisen suhteen ummikkoja. Terhi Saililla olemme nyt mökillä hakeneet 4-vuotiaan ja 7-vuotiaan kanssa tuntumaa ja kokemusta kallistelevaan veneeseen. Vauva on vieraillut vain uuden veneemme kyydissä satamassa.

Veneprojekti on nyt edennyt siihen pisteeseen, että pääsemme pian vesille. On siis syytä selvittää; MITÄ tulee tietää, kun vauva on veneessä. Koko perheen viihtyvyyttä veneessä käsittelin osto-oppaan osassa 2. Tässä postauksessa keskitytään muiden kokemuksiin vauvan kanssa purjeveneessä olemisesta.

Omat kokemukseni purjeveneestä alkavat puolivuotiaasta. Tiedän siis melkein 35 vuoden kokemuksella, että mahdotonta se ei ole. Omakohtaista kokemusta on siis vain vauvan osasta, ei vanhemman. Olen konsultoinut omia vanhempiani sekä googlannut 'vauva purjeveneessä'.

Kootut, muiden blogeista kerätyt vinkit:

- Sitloodaan /kaiteeseen kannattaa kiinnittää vauvalle/taaperolle oma penkki. Helpottaa purjeiden kanssa puljaamista ja rantautumista. Tsekkaa, ettei penkki ole esim. purjeiden köysien tiellä. Osa on kiinnittänyt tätä tarkoitusta varten liinoilla turvakaukalon, mutta useampi on valinnut pyörän istuimen. Myös kantorinkkaa on käytetty. Me mietimme myös turvavyöllisen bumbon mahdollisuutta, ikean antilop-syöttötuolin toimivuutta (ilman jalkoja) tai turvavyöllistä keinun istuinta. Kiinnitä huomiota istuinta valittaessa vauvan ikään ja valmiuksiin, sekä säänkestävyyteen. (Millaisia kokemuksia muilla on näistä penkeistä?)

- Muistakaa syödä säännöllisesti, valitse vesillä olon ajaksi nopeaa, helppoa, sormiruokailtavaa. Ja myös sellaista minkä taiot nopeasti esiin. Siis erilaisia pussisoseita, maissinaksuja, rusinoita, ... matkustajan iästä riippuen.

- Varaa mukaan kosteuspyyhkeitä. Pyllynpesu veneessä on haasteellista ja hoitopöytä harvoin mahtuu veneeseen ;)

- Tsekkaa missä vauva voi turvallisesti nukkua veneessä. Tarvittaessa hanki varusteihiin verkkoa tai myrskypunkka.

- Varaa mukaan kantoväline, helpottaa maissaliikkumista. Osa tekee myös alla olevissa postauksissa ruokaa vauva kantorepussa, mutta suhtaudun aina ruuanlaittoon ja kantamiseen varauksella, kuumien patojen äärellä on omat riskinsä. Etenkin keinuvassa veneessä.

- Unohda vaunut. Vaunujen kova tai pehmeä kantokoppa sen sijaan voi olla kullanarvoinen kapistus veneessä.

- Mahtuuko mukaan sitteri? Veneen sisällä ja kannella voi olla toimiva ratkaisu

- Miten vauva suojataan auringolta? Entä mahdolliselta sateelta? Mahtuuko sprayhoodin suojaan? Onko mahdollista virittää aurinkovarjoa?

- Saako veneen kaiteisiin verkon? Liikkeelle lähtevä vaapero (ei vauva muttei ihan taapero) on riskissä pudota.

- Totuta vauva pelastusliiveihin jo kotona. Käytä niitä vauvan päällä AINA kannella.

- Harkitse valjaita veneessä turvallisuussyistä. Kun vauvaa nostetaan laiturille ja veneeseen, huolehdi, että hänellä on pelastusliivit. Voit myös kiinnittää liivien lenkkiin tai selkämykseen kiinni n. 2 metrin köyden, josta vauvan saa helposti nostettua ylös vedestä. (Veneestä vauvaa ojentava pitää köydestä kiinni, kunnes vauva on turvallisesti laiturilla)

- Varaudu muutoksiin. Vauva on vielä blogikatsauksen mukaan helppoa matkaseuraa. Ongelmat alkavat kärsimättömien ja energiaa pursuavien taaperoiden kanssa. Nautimme siis tästä loppukesästä ja syksystä ja keräämme voimia ensi kesään :D


Kootut linkit: 

(Näissä käsitellään tavalla tai toisella vauvaperheen elämää purjeveneessä)




Kommentit