Osto-opas osa 4: Mitä tutkia venekaupoilla

Kun suuntaa veneen ostoon ensimmäistä kertaa, on aika hukassa sen kanssa mitä pitäisi osata katsoa ja mitä tarkistaa.

Tällaisia vinkkejä me saimme matkaamme lähipiiriltä:
  • Tarkasta purjeveneen kölipultit. Mahdolliset murtumat tai muut muutokset pulttien ympäristössä kertovat helposti siitä, että vene on ajettu kivelle. Karille ajan seurauksena pultit löystyvät ja kölin kiinnitys löystyy, vene ei kulje enää suoraan ja korjaaminen on vaikeaa. 
  • Purjeveneessä on hyvä tsekata myös veneen katto maston juuresta. Tämä ilmeisesti siinä tapauksessa, että masto ei tule veneen kannen läpi, sillä liian kireälle vedetyt harukset/vantit voivat vetää katon ikävästi "rullalle". (http://saaristo.ts.fi/purjehdussanasto/harus-staagi/)
  • Haistele ja tutki mahdolliset homevauriot: Vanhat neulehuovat keräävät helposti näkyviä vaurioita, mutta toisaalta neulehuopa pohjustamattomana materiaalina siirtää kosteuden pois veneen rungosta. Siinä mielessä vinyyliverhous on petollisempi, huonosti tehtynä se kerää kosteuden alleen piilossa: mitään ei näy, mutta pommi muhii verhoilun alla. En osaa kauhean tarkkaan näistä homevaurioista kertoa. Keikun itsekin kahden vaiheilla lapsia ajatellen: kumpi on parempi ratkaisu: homeenestoaineella (voimakas myrkky?) käsitellyt tekstiilit vai muutama pieni pilkku veneen verhoiluissa? Kaikki irralliset patjat ja verhot yms kannattaa toki viedä veneestä talveksi kuivaan säilytykseen, mutta veneen verhoilun kanssa niin ei voi toimia.
  • Muutenkin kannattaa käyttää omaa nenää arvioinnissa: haiseeko veneessä polttoaine? Ummehtunut haju? Muu mahdollinen haitta?
  • Lasikuiturutto on syytä tutkia veneen pohjasta. Onko pohja hyvin maalattu? Kupruileeko se? Veneen pohja on astetta hankalampi tutkia, kun vene on vedessä. Meidän tapauksessa luotamme siihen, että keväällä tehty runkokatsastus olisi paljastanut mahdolliset viat.
  • Onko vene yleisesti siistissä kunnossa? Onko siitä pidetty huolta?
  • Millainen on laitteiden yleiskunto?
  • Entä moottorin kunto?
  • Minkä ikäiset purjeet purjeveneessä on ja missä kunnossa ne ovat?
  • Millaisia läpivientejä veneen rungossa on? Etenkin vesilinjan alapuolella? Miten vesihana ja mahdolliset vessanhanat on tehty?
  • Miten ikkunat on tiivistetty? Niiden tiiviyteen on syytä kiinnittää huomiota etenkin sellaisten purjeveneiden kanssa, joissa ovat purjehdittaessa riskissä joutua veden alle.

Tässä vielä kattava lista, joka kannattaa käydä myyjän kanssa läpi:
https://venelehti.fi/kaytetyn-veneen-ostajan-tarkistuslista/

Tässä myös muutamia vakuutusyhtiön pointteja (ei maksettu mainos, vaan ihan vaan käypäinen linkki):
https://www.if.fi/henkiloasiakkaat/vakuutukset/venevakuutus/veneily/veneen-osto

Äkkiseltään sanoisin, että mitä kalliimpi vene, sitä tarkempaa tutkisin. Etenkin kalliimpaa venettä ostaessa on ihan pätevä ratkaisu ottaa yhteyttä venetarkastajaan: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2005/03/24/venetarkastaja-auttaa-kaupoissa-ja-kuntoarvioissa

Kommentit