Kemiallisen vessan tyhjentäminen

Lupasin vessapostauksen yhteydessä ottaa paremmin selvää siitä, miten kemiallinen wc eli kemssa kuuluu oikea oppisesti tyhjentää. Sen tyhjentämisestä kun tuntui olevan sata mielipidettä ja mututuntumaa eikä juurikaan luotettavan oloista tietoa. Alkuperäinen lupaukseni oli päivittää sitä tekstiä, mutta koska sain tyhjentävän vastauksen oikeasta tavasta toimia niin on helpompaa nostaa kissa pöydälle ihan erikseen!

Lähestyinpä jo samana iltana asiaa Facebookin kautta ja heitin kysymykseni purjevenefoorumi-ryhmään. Tulihan siellä niitä vastauksia, että imaise septillä, kaiva saareen kuoppa (eh?), kaada mereen (APUA!!), ... Mutta mukaan mahtui myös eräs erittäin asiallinen vastaus, joka sittemmin jalostui hyväksi keskusteluksi ja sain jälkikäteen keskustelukumppaniltani luvan käyttää hänen kommenttejaan myös täällä blogissa. Kommentoijaksi osui nimittäin myös alansa asiantuntija, Pyhäjärven kunnan vesilaitoksen johtaja Jyrki Nurmi.

Jyrki kertoi, että jos tyhjennyspiste on kunnallistekniikassa kiinni, menevät kaikki jätteet jätevesilaitokselle. Nämä laitokset kestävät kokonsa puolesta pienet kuormitukset, vaikka olisivat bioroottorilaitoksia.
"Suuremmissa määrin nämä kemiallisten vessojen sisältämät kemikalit voivat lamaannuttaa pienen laitoksen hetkessä, esimerkiksi kotitalouksien pienpuhdistamot."
Jyrkin mielestä leirintäalueiden pitäisi tehdä suunnitelmat miten mahdolliset kemialliset jätteet käsitellään.
"Voi olla, että osassa on umpisäiliö, josta liete kuljetetaan ulkopaikkakunnalle, jossa jäte pystytään vastaanottamaan. Septin vastaanottopiste on aina oikea ratkaisu."
Tarkensin vielä kysymystäni siitä, että septiinkö sen siis saa pumpata? Kun itse luin jostakin, että se nimenomaan saattaisi häiritä siellä septitankissa jonkun systeemin toimintaa. Tähän Jyrki vastasi, että
riippuu siitä mihin septi-imuri on kytketty. Tärkeää on myös se, ettei käytä vessan kemikalia yli suositusten.
"Vaikka käyttäisi samaa kemikalia kuin jätevesilaitos, pitäisi sitä olla samassa suhteessa laitoksen kanssa, jottei laitoksen prosessi muutu. Ulkopuolelta tulevia kemikaaleja kun emme tiedä, ei niihin pysty varautumaan. Olisi kaikkein parasta, että liete olisi sitä itseään, sen voisi sitten tyhjentää lähes mihin vain (toim. huom. tähän vaan harva pystyy, sillä tuotos alkaa helposti haiskahtaa). Ollaan parhaillaan Houtskärissä, tämä voisi olla sellainen paikka missä laitoksen saisi sekaisin noilla kemikaaleilla, mutta uskon, että täällä ollaan varauduttu kesän sesonkiin niin veneilijöiden, kuin karavaanareiden pitkän historian johdosta."
Noh. Tästähän sitten aloin itse miettiä, että hetkonen. Mistäs sen voi sitten tietää, että mihin se septi-imuri on kytketty? Motivaatiota selvitystyöhön kyllä löytyy, sillä kuten aiemmin vessapostauksen yhteydessä mainitsin, niin itselläni on kokemusta vain septitankista veneessä ja meidän ikiomassa ekassa veneessä onkin nyt kemiallinen wc, minkä kanssa haluaisin oppia elämään niin, että kuormitus ympäristölle olisi pienin mahdollinen.

Siis se septi-imurin kytkentä? Täällä Saimaallakin on sekä satamissa seisovia, että kelluvia asemia. Jyrki kertoi, että yleensä ne kyllä kestävät myös kemiallisten käymälöiden tyhjennyksen, harvoin järjestelmää on tehty niin pieneksi että laitos "kyykkää" näistä.
"Kunnan sivulta löytyy aina jätevesilaitoksen numero, kelluvista myös jonkinlainen huoltonumero, näistä kysymällä."
Loppukaneetista olimme hyvin yksimielisiä: mutta parempi se aina on siellä kuin meressä!

Ja Jyrki suositteli jokaiselle vierailua paikallisella jätevesilaitoksella - pitääkin ottaa syksyn ohjelmaan, kuka ehtii ekana? Avaa kuulemma hyvin silmiä... Kiitokset vielä Jyrkille asiantuntijana olosta ja hyvistä kommenteista.

Ps. Johan siihen ketjuun ennätti joku sitten myös kommentoimaan aitoon ja ehtaan sosiaalisen median tyyliin, että kyllä tässä nyt vaan pitäisi ensin keskittyä suurten risteilylaivojen jätteenkäsittelyyn. No, tottahan sekin, mutta koska ne nyt täällä Saimaalla ovat pienempi pulma, niin me huviveneilijät voimme tehdä osamme ja huolehtia oikeaoppisesta vessajätteiden käsittelystä kukin oman veneemme kohdalla! Rauhaa ja puhtaita vesiä ihmiset!

EDIT 16.8.2018:
Olin yhteydessä myös paikalliseen imatralaiseen vesihuoltopäällikköön, Kari Pietariseen. Kyselin, että saako täällä tyhjentää kemialliset vessat kodin wc-pönttöön ja onko alueella septitankkeja, johon kemssaa ei saisi tyhjentää. Kari vastasi, että "Imatran seudulla jätevedet johdetaan ja käsitellään Meltolan jätevesilaitoksella, jonne johdetaan Imatran lisäksi Lappeenrannan Rauha-Tiuru – alueen jätevedet, Ruokolahden jätevedet ja Rautjärven Asemanseudun jätevedet. Virtaamat ovat siinä määrin suuria, ettei yksittäisillä tyhjennyksillä ole vaikutusta prosessiin laitoksella. Tiedossani ei ole septitankkia johon näitä ei saisi tyhjentää." Kiitos vastauksesta!

Kommentit