Osto-opas osa 2: Fasiliteetit kuntoon / viihtyvyys perheen kanssa

Kun venettä lähdetään ostamaan lapsiperheen tarpeisiin, on muutamia olennaisia huomioitavia seikkoja. Kesällä näimme kyllä tuttavaperheen lähteneen seikkailulle Saimaalle ihan avoveneellä, teltan ja kahden alle kouluikäisen lapsen kanssa. Kuulemma tunnin-kahden päivämatkat menevät helposti tällä tavalla. En epäile. Epäilisin vain omaa jaksamistani ja kestävyyttäni.

Ihan Terhi Saililla en lähtisi lasten kanssa kovin paljon mökkirantaa kauemmas. Tässä kipparoin venettä ekaa kertaa niin, että kyydissä on mies ja isommat lapset. Alvar viihtyi tämän koepurjehduksen ajan mummin ja ukin kanssa rannalla.


Vanhempien hermojen säästämiseksi meidän veneessämme päätettiin ottaa huomioon lasten matkustusmukavuus kannella ja kannen alla. Purjeveneessä matkustetaan purjehtimisen aikana ulkotiloissa pääsääntöisesti sitlådassa eli tuttavallisemmin istuinlaatikossa. Istuinlaatikoita on monenlaisia ja omassa lapsuudenperheen veneessäni meillä ei esimerkiksi ollut selkänojia ollenkaan vaan nojailimme usein sprayhoodin (roiskesuoja veneen kannella) alla kirjat kädessä veneen ruffiin. Venettä ostaessa kannattaa miettiä, onko veneen kannella lasten mahdollista liikkua purjehtimisen aikana ja missä he matkustavat. Purjevene kallistuu voimakkaasti tuulen vaikutuksesta, joten tämä kannattaa huomioida venekaupoilla. Olemme nähneet muutamissa veneissä polkupyörän turvaistuimia kiinnitettynä kaiteeseen tai istuinlaatikkoon.

Koska turvallisuus on tärkeä tekijä kaikkien viihtyvyyden kannalta, niin on oikeasti mietittävä etteivät pienet lapset ole köysien tiellä, vaarassa pudota, kaatua tai muuten loukata itseään. Olen nähnyt yhdessä blogissa myös ratkaisun, jossa vauvojen autossa käytettävä turvakaukalo oli kiinnitetty kuormansidontaliinoilla veneen kannelle. Väkisinkin oma pää alkoi pohtia, että saako lapsen tarvittaessa myös nopeasti pois siitä kaukalosta, siihen kun ei liivien kanssa ole mahdollista laittaa, eikä niistä kyllä hyötyä olisikiin, jos lapsi on tiukasti veneessä kiinni.

Lisäksi tulee miettiä, miten mahdolliset päiväuni-ikäiset lapset nukkuvat veneen keikkuessa. Yöunilla ongelmaa harvoin tulee, sillä perhepurjehduksillä siirtymät on miellyttävintä tehdä päiväaikaan. Oma esikoinen veteli aikanaan kumminsa H-veneen keulapiikissä reilun tunnin verran unta purjehduksen aikana, mutta silloin purjehdimme hyvin tasaisessa kelissä toisella halssilla, eikä vene kallistellut vuoronperään puolelta toiselle. Hän asettui siis mukavasti punkan ja veneen kyljen muodostamaan koloseen ja simahti. Tärkeää on, etenkin mitä pienemmästä lapsesta on kyse, ettei hän pääse putoamaan punkasta. Siispä vaihtoehtona on kiilata lapsi jollain tapaa sopivaan koloseen tai käyttää esimerkiksi vaunujen pehmeää koppaa apuna. Myös erilaisia myrskypunkkaratkaisuja on myynnissä, siis verkkoja, joilla estetään sivupunkasta putoaminen. Täällä myös muutamia muita vinkkejä lasten kanssa purjehtimiseen: http://veneenhuoltoa.blogspot.com/2014/03/purjehtiminen-pienen-lapsen-kanssa.html

Selviteltävää ja arvioitavaa tuntuu olevan paljon! Ja kaikkea tätä pitää miettiä tosiaan monesta eri näkövinkkelistä. Itse arvostan lasten kanssa pienessäkin veneessä myös mahdollisuutta matkustaa tarvittaessa sisätiloissa. Paitsi sateen takia niin myös siitäkin syystä, että alle vuoden ikäinen on vaikea suojata auringolta veneessä ja pitkä paahteinen päivä veneen kannella voi olla tukala.

Mitä mukavammin haluaa matkustaa ja aikaa veneessä viettää, sitä enemmän on pohdittavia asioita. Aika monet viihtyvyyteen vaikuttavat asiat ovat lopulta pieni pintasilaus ja niihin on saatavilla monenlaisia apuvälineitä. On kuitenkin joitakin asioita, joiden jälkiasentaminen on astetta hankalampaa tai kalliimpaa tai ehkä jopa mahdonta.

Jos siis ostat purjevenettä perheen tarpeisiin, mieti ainakin seuraavia asioita:
- Miten koko miehistön ruokailut sujuvat purjehduksen aikana? Onko ruokaa mahdollista lämmittää ja miten nopeasti? Onko juomavettä helposti saatavilla kaikkien tarvitsema määrä? Miten veneen kylmäsäilytys on hoidettu?
- Miten veneessä toimitaan, jos lapselle tai itselle tulee vessahätä? Onko veneessä vessaa?
- Missä nukutaan ja miten, jos keli on kovempi tai vene kallistuu? Tarvitseeko veneessä nukkua purjehduksen aikana?
- Miten kannella matkustetaan ja liikutaan? Onko veneessä kaiteita (verkkoja saa ostettua, mutta kaiteiden asennuksen helppoudesta en jälkikäteen tiedä)? Onko veneen kannella paljon purjehdusteknisiä vempaimia joihin lyödä varpaansa?

Kommentit